Borsada yatırıma başlarken nelere dikkat etmeli?
- Erol Polat
- 30 Nis 2024
- 3 dakikada okunur
Son iki yazımı okudunuz, artık borsa nedir, nasıl işler konusunda fikir sahibi oldunuz ve borsaya yatırım yapmaya karar verdiniz…Birinci adım tamam. Şimdi hisse senedi yatırımı yaparken nelere dikkat etmek gerekir biraz ona bakalım.
Hisse senedi yüksek riskli bir yatırım aracıdır. Eğer sabit bir getiri beklentiniz varsa borsa yatırımı bu beklentinizi karşılamaz.
Finansal piyasalarda yatırım yapmanın birinci kuralını hatırlayalım; sabit getirili tahvil/bono dışındaki finansal araçlara yatırım yapıyorsanız, ana paranızı kısmen veya tamamen kaybetme riskiniz var.
Hisse senedi yatırımı bir süreç işidir. Maalesef Türk yatırımcısı sabırsız, trafikte neysek borsada da oyuz 😊 Bir an önce para kazanmak istiyoruz. Sürekli şerit değiştirip ulaşmak istediğimiz hedefe daha hızlı gitmeye çalışıyoruz ama çoğu zaman bu zigzaglar işe yaramıyor.
Bu nedenle borsada yapacağınız yatırımlar için bir yatırım stratejisi oluşturmanız şart.
Gelin işe şu adımlarla başlayalım:
Doğru kaynağı yönlendirin: Borsa, kısa bir süre sonra ihtiyacınız olabilecek bir parayı değerlendirmek için uygun bir yer değildir. Yatırıma yönlendireceğiniz kaynağın niteliği bu anlamda önemli. Bankalarda yatırım hizmetleriyle uğraşırken çok sık gelen konulardan biriydi; her yaz birileri kısa zamanda yüksek getiri hayaliyle tüyolar alıp düğün parasıyla borsa “oynar” sonra da düğünü yapamaz hale gelir. O yüzden hisse yatırımına tercihen bir yıldan önce ihtiyaç duymayacağınız parayı ayırın.
Bir de borçlanarak yatırım yapmamaya çalışın. Kısa vadede faiziyle geri ödemeniz gereken bir borcun altına girmekle düğün parasını riske etmek hemen hemen aynı şey. Borsa yatırımınız istediğiniz gibi gitmezse dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olabilirsiniz.
Sınırlarınızı belirleyin: Anaparanızın ne kadarının kaybetmeyi göze alabiliyorsunuz? Eğer hiç kaybedemem diyorsanız size kötü bir haberim var, hisse senedi yatırımı para kaybettirebilir.
Şahsen borsaya yatırdığım paranın 6 ay içinde %60’ını kaybedebileceğimi kabul ediyorum. Portföyüm, her zaman borsa yanında kıymetli maden, yerli/yabancı sabit getirili menkullerden oluştuğu için kaybetmeye tahammülüm yüksek. Günlük dalgalanmalardan fazla etkilenmiyorum. Bu oran sizin için daha düşük veya yüksek olabilir ama ne olursa olsun kendinize bir “stop loss” yani “zarar kesme” noktası belirlemeniz gerekiyor.
Yatırım kararlarınız her zaman tutmayacak, bunu kabul edip yatırımınıza “aşık” olmadan, gerektiğinde bırakabilmeniz lazım. Ayıp bir şey değil yani…her tahmininiz tutmaması çok normal değil mi? İnat etmenin anlamı yok eğer zarar kesme zamanı geldiyse, yatırımınızı satıp biraz dinlemek daha sonra daha iyi kararlar vermenize yardımcı olur.
Sorgulayın: Yatırım kararınızı verirken kendinize sorun “bu yatırımı neden yapıyorum?” ve gerçek bir samimiyetle cevap verin eğer cevabınızda aşağıdaki nedenlerden biri saklıysa, yatırım kararınızı destekleyecek yeterli veri yok ve muhtemelen hata yapıyorsunuz.
Bu yatırımı yapıyorum çünkü:
· Herkes yapıyor.
· Birileri çok kazanmış.
· Telegram, whatsapp gruplarında “hüstadlar” önerdi.r” önerdi
İyi bir borsa yatırımı için artık çok fazla kaynak var. Üşenmeyin…her sabah SPK lisanslı portföy şirketleri, aracı kurumlar 3-5 dakikalık değerlendirmeler yapıyorlar, model portföyler, kolay okunabilir piyasa ve sektör raporları yayınlıyorlar. Sohbet tadında youtube yayınları hatta podcastler var. İnanın yatırım kararınız öncesi ayıracağınız bir yarım saat “hüstadları” dinlemekten çok daha düşük maliyetli olacak.
Plana Güven: Son ve belki de en önemlisi olarak oluşturduğunuz bu stratejiyi tatbik edebilmek. Borsa yatırımında dirençli olmanız, belirlediğiniz kurallar çerçevesinde kalabilmeniz gerekiyor. Kurallarınızı, stratejinizi bir kenara not etmeyi öneririm, stres anlarında sakin kalmanız ve gerekeni yapmanız için iyi bir hatırlatma oluyor. Bir sonraki yazımda stres anlarından biraz bahsedeyim, benim de başarısız olduğum vakalar var, doğrusunu bilmekle uygulayabilmek ayrı şeyler 😊
Bu arada eğer bir hisse senedi portföyünü nasıl kuracağınızı bilmiyorsanız, kendinize bir strateji oluşturmak ve buna tutunmak zor geliyorsa. Ya da hepsi tamam ama bu işe ayıracak yeterli zamanınız yoksa borsaya yatırım yapmanın en kolay yolu yatırım fonları.
Türkiye’nin fon pazarı Foneria’da 100’e yakın yerli, 60 farklı yabancı hisse senedi fonuna yatırım yapabilirsiniz. Şahsen 5 senedir neredeyse sadece yatırım fonlarıyla yatırım yapıyorum, gençleştim resmen.
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.
Beğenin, paylaşın ve hep yatırımda kalın 🖖
Comments